terug

Bezoek de virtuele tentoonstelling 'Het boek als wapen'. Bekijk de vitrines met boeken  en atlassen . Alle boeken in de vitrines zijn apart aanklikbaar. 

Tentoonstelling bij de oude drukken catalogus van Defensie             

Op de tentoonstelling Het boek als wapen ter gelegenheid van het verschijnen van de catalogus Warfare and the age of printing. Catalogue of early printed books from before 1801 in Dutch military collections worden de meest kleurrijke oudste boeken van Defensie getoond.

Van 2000 tot 2008 zijn in het kader van een uniek krijgsmachtbreed samenwerkingsproject meer dan 10.000 boeken in twaalf verschillende talen uit de periode 1500-1800 getraceerd en beschreven. Het zijn zogenaamde oude drukken van de volgende Nederlandse Defensie instellingen en collecties:

- Genie Museum, Vught
- Instituut Defensie Leergangen, Rijswijk
- Koninklijk Instituut voor de Marine, Den Helder
- Koninklijke Militaire Academie, Breda
- Legermuseum, Delft
- Museum Bronbeek, Arnhem
- Nederlands Artillerie Museum, t Harde
- Nederlands Cavalerie Museum, Amersfoort
- Nederlands Instituut voor Militaire Geschiedenis, Den Haag

Aan de hand van deze rijke erfenis passeert niet alleen vierhonderd jaar militaire geschiedenis de revue, de boeken zelf maken onderdeel uit van die geschiedenis. Het belang van het gedrukte boek voor het krijgswezen blijkt niet alleen uit de oorspronkelijke kennis die in de militaire vakliteratuur besloten ligt, alsmede uit de rijke militaire boekcultuur.

Boeken met kleurenillustraties zijn ook vandaag de dag niet vanzelfsprekend gezien de hoge drukkosten. Tot in de negentiende eeuw, toen de kleurendruk nog niet op grote schaal werd toegepast, werden illustraties in boeken met de hand ingekleurd, meestal op speciaal verzoek van de koper. Dit maakt gekleurde oude drukken heel bijzonder én verrassend.