terug

Op 4 december 2008 overleed op 83-jarige leeftijd de internationaal bekende politiek tekenaar Fritz Behrendt . Frits was een trouwe vriend van het Legermuseum.

Als eerbetoon aan Fritz vindt u hierbij een beknopte weergave van de tentoonstelling Tussen Grebbeberg en Uruzgan. De Nederlandse krijgsmacht in de periode 1940 tot heden, gezien door de ogen van Fritz Behrendt die begin dit jaar in het Legermuseum was te zien. De tekeningen maken deel uit van de aankoop eerder dit jaar. Zij becommentariŽren de Nederlandse strijdkrachten wat betreft van haar imago, de overzeese missies (Nederlands-IndiŽ, Balkan, Afghanistan), de bezuinigingen, de vredes- en antikernwapenbeweging, het NAVO-lidmaatschap en Behrendts persoonlijke ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

10 mei 1940 zwakte lokt agressie uit

exemplaarnummer† 00266334

Een Duitse tank walst over de Nederlandse vlag. Het Nederlandse leger bood de nodige tegenstand, maar tegen de modern bewapende Duitse Wehrmacht kon het geen stand houden.

Pravda: veel waardering voor de Nederlandse houding (Het Parool 1982)

exemplaarnummer†00266352

De Russische krant Pravda juichte de antikernwapenbeweging in Nederland toe. Eenzijdige ontwapening zou Rusland tot de sterkste mogendheid maken.†††

Weg met de NAVO (Het Parool circa 1983)

exemplaarnummer 00266345

De weg van de minste weerstand tegen de superioriteit van de Oost-Europese bewapening.†

meer tekeningen