terug

Nederland was in de zeventiende eeuw een van de belangrijkste centra voor de vervaardiging van handvuurwapens. Niet alleen voor eigen gebruik, maar ook voor de export. De wapenindustrie was in deze onrustige tijd een zeer winstgevende bedrijfstak. Veel Europese vorsten bezaten Nederlandse pistolen en geweren van hoge kwaliteit. De wapens kenmerken zich door hun eenvoudige vormgeving en luxe uitvoering. Kostbare materialen zoals ebbenhout, ivoor, zilver en schildpad werden gebruikt voor de finishing touch. Een specialisme dat zich met name in Maastricht ontwikkelde was de vervaardiging van pistolen met ivoren lades.

Naast Nederlandse producten zijn ook fraaie stukken van buitenlandse makelij te zien. Opmerkelijk zijn de vroege magazijngeweren en achterladers; technische hoogstandjes uit de Gouden Eeuw. Naast vuurwapens en toebehoren als kruithoorns worden ook Nederlandse blanke wapens - rapieren, degens en sabels - getoond.

In 2006 verwierf het Legermuseum het grootste deel van de collectie van verzamelaar Henk Visser (1923-2006). Het betreft de grootste aankoop in de geschiedenis van het museum. Met de verwerving van de ongeveer 700 vuurwapens en aanverwante objecten geeft het museum een goed beeld van de omvang en importantie van de Nederlandse wapenindustrie tot de negentiende eeuw.

Met deze unieke verzameling kan het museum zich rekenen tot de belangrijkste musea ter wereld op het gebied van antieke vuurwapens. De collectie omvat onder meer de grootste verzameling ivoren pistolen ter wereld.

Een ware schatkamer voor iedere museumbezoeker.

Bekijk alle wapens of zoek in†de vuurwapendatabase