terug

Van 1950 tot 1962 dienden ongeveer 30.000 Nederlandse militairen voor korte of langere periode op Nieuw-Guinea. Marine, landmacht, luchtmacht, marechaussee - alle krijgsmachtdelen waren vertegenwoordigd. Samen met het Papoea Vrijwilligers Korps en de Papoeapolitie handhaafden zij er de Nederlandse soevereiniteit, hielpen bij de opbouw van het land en spoorden ze Indonesische infiltranten op.

 

  Topografie Nieuw-Guinea

 

In dit thema vindt u informatie over de inzet van militairen in Nieuw-Guinea. Van 2002 tot 2004 organiseerde het museum een grote tentoonstelling getiteld Afscheid van Nieuw-Guinea. Deze tentoonstelling heeft vele nieuwe gegevens opgeleverd, en ook geresulteerd in een groot aantal schenkingen van veteranen aan het Legermuseum. Wapens, uniformen en honderden foto's en dia's, waaronder zeer bijzondere kleurenopnamen. De collectie Nieuw-Guinea is hierdoor flink versterkt.

 

Behalve beeldmateriaal en informatie over uniformen, wapens en uitrustingsstukken, treft u hier informatie aan over de historische achtergrond van het Nieuw-Guineaconflict, de plaatsen waar de Nederlandse krijgsmachtdelen gelegerd waren en het materieel van marine, landmacht en luchtmacht.

 

Beschikt u over aanvullende informatie of foto's? Neem dan contact met ons op via de Vraagbaak. Alvast hartelijk dank!

Voor informatie over veteranendagen en reünies verwijzen we u naar de website van het Veteraneninstituut.

 

Bestellen Boek:
Elands, Martin en Alfred Staarman ed., Afscheid van Nieuw-Guinea. Het Nederlands-Indonesisch conflict 1950-1962 (Bussum 2003).

 

 

Ook verkrijgbaar DVD:
Hoe Tropisch Nederland verdampte: de bijna-oorlog om Nieuw-Guinea 1955-1962 (2 delig) 
(€ 42,50 in de museumwinkel)