terug

Museale collecties ontstaan vaak door de verzameldrift van een enkeling. Zo ook die van het Legermuseum. De gedreven generaal-majoor F.A. Hoefer (1850-1938) was door een val van zijn paard van actieve dienst uitgesloten. Hij besloot zijn energie te steken in het bijeenbrengen van een grote hoeveelheid militaire voorwerpen en documentatie. Zijn verzameling vormde de basis voor het eerste landelijke militaire museum, in het begin gevestigd in Doorwerth en na 1945 in Leiden. Sinds 1986 is het Legermuseum gevestigd in het Armamentarium in Delft. Dit prachtige pand werd vanaf 1601 gebouwd om te dienen als arsenaal van het gewest Holland en Westfriesland.

Het Legermuseum beheert meer dan 500.000 voorwerpen. Hieronder vallen bijvoorbeeld wapens en uniformen, maar ook boeken, handschriften, schilderijen, prenten en foto's. Het museum beschikt bovendien over een grote collectie voertuigen -waaronder tanks en zelfs over raketten: de V-wapens uit de Tweede Wereldoorlog.

Grofweg kan de collectie worden ingedeeld in drie hoofdgroepen: 3D-objecten, beeldmateriaal en bibliotheek . Via onze database kunt u zoeken in de collectie.

Een greep uit de collectie

Een selectie van ons beeldmateriaal en boekillustraties is ook opgenomen in het Geheugen van Nederland: een digitale beeldbank over de geschiedenis van Nederland.

Vragen over de collectie die niet op deze website worden beantwoord kunt u stellen aan onze Vraagbaak.

Wilt u onderzoek doen dan moet u beslist een bezoek brengen aan het Collectie Informatie Centrum!